icon Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00
icon Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00
icon
Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00

Tecken som visar att du har mögel i hemmet

seoadmin 27 september 2020 160

Tror du att du har mögel hemma men du är inte säker?

Här kommer några tips som kommer att hjälpa dig upptäcka den!

Det är inte alltid man märker av mögel. Ibland kan det vara så att du eller någon annan känner lukten av någonting konstigt som gör en illamående. Vatten som läcker från väggarna, taket och golv kan komma ut kontroll och orsaka mögel som kan förstöra ditt hem, värdesaker samt ha negativ påverkan på din hälsa. Det finns olika tecken på att man har mögel hemma och i den här artikeln kommer du att lära dig de viktigaste tecken som tyder på den.

hur-ser-mögel-egentligen-ut

Hur ser mögel egentligen ut?

Ibland kan det vara svårt att se skillnad på ifall ett område är smutsigt eller mögligt. Tur nog så kan man göra ett enkelt test som kommer att svara på din fråga om vad det är. Du tar blekningsmedel och droppar några droppar på området som ser svartnad ut. Ifall det ljusnar efter någon minut betyder det att området är mögligt, ifall området fortsätter att vara mörkt så tyder det på smuts.

 • Mögel är svamp som är hittad överallt, den kan växa från små sporer och kan flyta i luften.
 • Den bekväma temperaturen för mögel är mellan 40 till 100° Fahrenheit och 4.4–38° Celsius och kan överleva nästan överallt.
 • Mögel är synlig, svart typ som kan växa till stora kolonier. Sånt kan du hitta i duschen, fuktiga väggar och skuggiga områden.

Kanske nu inser du hur viktigt det är att ha det städat och rent hemma. Då mögel gillar fuktiga och skuggiga område, se till att det är rent och torrt hemma. Vi på Charme Städ hjälper gärna till!

Undersök misstänkt område med en skruvmejsel.

Då det finns olika typ av mögel är det viktigt att undersöka delar av huset för att se ifall den finns, till exempel så kan man se visst mögel då det visas på området men annan typ av mögel kan orsaka att det ruttnar. Ett sätt för att kunna veta ifall det finns mögel i ett område så kan man undersöka området med en skruvmejsel, du kan även använda andra vassa verktyg. Mjukt eller skrynkligt trä betyder att mögel finns. Om du kan lätt tränga dig genom med en skruvmejsel innebär det att mögel har ruttnad området.

Hitta vattenläckor inuti väggarna.

Hitta vattenläckor inuti väggarna. 

Bortsätt från de stora anledningarna av vattenläckor, långsamma läckor i rör, osv så är det viktigt att märka av vattenläckor bakom väggar som kan oftast vara osynliga och orsaka mögel. Om ett rör börjar läcka så kan det börja växa mögel i området. Ifall mögel syns på ovanliga ställen där vatten vanligtvis inte ackumulerar, såsom väggar utan dusch eller när färg och tapeter åker av handlar det om läckage inuti väggarna.

Nedan kommer tips för hur man märker av vattenläckor, när man upptäcker de kan man upptäcka mögel samt förebygga att den växer vidare.

 • Först stänger du av allt vatten användande redskap, såsom tvättmaskin, diskmaskin och sprinklers.
 • Kolla upp vattenmätare och skriv ner hur mycket vatten som var använt i hemmet.
 • Använd inte vatten hemma i minst tre timmar.
 • Kolla upp vattenmätaren igen, om det har ökat så betyder det att det är en läcka någonstans. En gömd läcka är upptäckt ifall du inte ser några läckor vid toaletten eller vatten användande redskap.

Kolla upp läckage utomhus.

Mögel utomhus som på husets vägg eller tak kan komma in inomhus. Kolla upp ifall det växer mögel utomhus genom att mäta mögligt område till din dörr eller någon annan referenspunkt. Efter det kan du hitta punkten där mögel växer, kolla nära taket, ventilationen och fönstret bland annat.

Upptäck mögel i ventilationen

Upptäck mögel i ventilationen.

Om inte ventilationen är förseglad ordentligt, kan uppvärmningen och kylningen orsaka att det blir fuktigt i ventilationen. Luften inne i ventilationen är annorlunda till den vanliga luften utomhus och det bildas kondensation i luften i ventilationen. Detta leder till att mögel växer på organisk yta såsom på papper och trä.

Nedan följer några tips för hur man ska upptäcka mögel i ventilationen:

 • Kolla upp de första tecken på mögel tillväxt genom att skruva upp och öppna upp ventilationen i väggarna.
 • Titta på fibrer från isoleringen, pappersrester och smuts genom att lysa med ficklampan inuti, då det bidrar till tillväxten av mögel.
 • Kolla ifall trasan är fuktig efter att ha torkat inuti ventilationen.
 • Du kan även misstänka mögel ifall luften har en konstig, gammal lukt.

Det är viktigt att motverka mögel ifall du har det och ifall du misstänker att den finns så är det viktigt att lista ut exakt vad det är då mögel har dålig påverka på hälsan samt kan förstöra egendomen. Vi på Charme Städ kan hjälpa dig med det ifall du inte har tid eller kan handskas med det själv och vill slippa en hel del arbete som mögel medför med sig! Nedan följer vanliga frågor om mögel.

professionella experter för att ta hand om det

 1. Varför ska man anlita professionella experter för att ta hand om det?

Genom att anlita professionella experter ser man till att hela hemmet blir mögel fri, då de har ett öga för det och kommer hitta alla ställen där mögel finns och motverka den med hjälp av speciellt anpassade verktyg samt teknik. Vi på Charme Städ har stor erfarenhet av att handskas med mögel så ni kan gärna höra av er till oss ifall ni har några frågor!

 1. Kan jag använda mig av tvål för att ta bort mögel?

På grund av tensid kan vatten och tvål ta bort mögel.

 1. Behöver jag ta på mig en mask när jag gör rent ytor från mögel?

Kom ihåg att sporer kan flyta i luften när man städar och ifall man inte har anpassad säkerhetsutrustning såsom mask så kommer sporer in i lungorna. Men masken måste ha speciellt anpassade mögel filter.

 1. Hur tar man bort mögel hemma?

Det finns många olika sätt för att ta bort mögel hemma, bland annat:

 • Använd anpassade rengöringsmedel för mögel, sprayer, annars kan du göra en själv med blekningsmedel 1/1 och ¼ vatten.
 • Använd av en trasa och skrubba bort mögel tills den försvinner.
 • Torka ytan genom att torka den med torr trasa.
Klicka för att betygsätta detta inlägg!
Totalt: 2 Genomsnitt: 5

Städning är en viktig del av eventet Att städa inför, under och efter ett event är ett stort projekt....

19 juni 2024 9

Checklista för Sommarstädning med 10 Tidsbesparande Tips Du känner till vårstädning, men vad sägs om sommarens sysslor? Sommaren är...

13 juni 2024 95

Att klä upp en tom veranda är enkelt. Du behöver bara några fantastiska växter. Här är 5 sätt du...

05 juni 2024 81
Ring oss