icon Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00
icon Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00
icon
Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00

Tvätt temperatur: ska det vara varmt eller kallt?

tvätt_temperatur
seoadmin 05 september 2020 544

Hur viktig är egentligen temperaturen när det kommer till tvätt? Varför ska man inte bara tvätta allt i kallt vatten och slippa bry sig om rätt temperatur?

Svaret till det är att rätt temperatur är inte bara viktig för dina plagg som ska tvättas men även för din plånbok. Vattentemperaturen har en stor påverkan på bland annat tvättmedel som du tvättar plaggen med, den kan göra så att kläderna blir skrynkliga och även påverka livslängden på dina plagg.

För att för det första öka livslängden på dina plagg och bevara deras utseende samt spara pengar kan det vara värt att lägga ner en extra minut på att sortera rätt plagg med varandra efter färg och tvätt temperaturen som de ska tvättas in. Men är det fallet att du inte kan se lappen där det ska stå information om tvätten för plagget så är det ingen fara då o den här artikeln hjälper vi dig på nolltid att bli bra på att avgöra hur allt ska tvättas. Din plånbok kommer att tacka dig för det.

Varför är rätt temperatur viktig?

Visst kan det kännas lätt och enkelt att bara sortera kläder i ljusa, mörka, färgglada och sedan tvätta de i kallt vatten. Dock så kan den tiden du sparar genom att tvätta allt i kallt vatten inte vara värda kostnader för din garderob.

Varma vattnet rengör vissa klädesplagg mycket bättre än vad kallt vatten kan göra, istället för rena och fina kläder kan man få slitna. Då kommer du komma tillbaka till affären för att köpa liknande byxor som du haft innan du förstörde de i tvätten och då kan du ångra att du inte tvättade de rätt.

För vägledning till den optimala temperaturen i tvätten för ditt plagg kan du titta på vårdsetiketten, dagens internationella etiketter har ofta symboler eller ord som är lätt tolkbara. Ifall fallet är att man inte kan se vad som står på etiketten kan man ha som vägledning att det som är riktigt smutsigt såsom barnkläder, handdukar, sängkläder till exempel ska tvättas i varmt vatten. Man ska dock inte bland olika färger som är mörka och ljusa då i varm temperatur kan det hända att vissa tyger ger färg av sig.

tvättsymbolerjpg

Vad ska man tvätta i varmt vatten?

 Varmt vatten minimerar risken för färgblekningen samt att plaggen blir skrynkliga. Varm tvätt temperatur är 90 grader F eller 32 grader C, på tvättmaskinen finns det tryckinställningar där du väljer vad du ska för temperatur. Välj varm temperatur när du ska tvätta måttligt smutsiga plagg, syntetfiber samt naturliga och syntetiska blandningar.

 Vad ska man tvätta i kallt vatten?

När du tvättar kläder i kallt vatten som är ungefär 80 grader F och 27 grader C så bevarar du dina mörka samt ljusfärgade plagg samt att plagg av ull inte krymper. Använd kallt vatten för lätt nedsmutsade kläder och ifall det är blod, kaffe eller vinfläckar på plaggen. Innan du tvättar plaggen i kallt vatten kan du kontrollera vad det finns för synliga fläckar på plaggen och förbehandla de med en fläckborttagare innan tvätten. De flesta tvättmedel kommer inte att få bort alla svåra fläckar när det kommer till tvätt i kallt vatten, ifall du tvättar ofta i kallt vatten kan det vara till en fördel att köpa tvättmedel speciellt för kall temperatur.

tabellen_temperatur

I tabellen syns resultatet för 20- och 60-graders tvätt. Lika med-tecknet betyder att resultatet varken var bättre eller sämre än vid 40 grader. Plus betyder att resultatet var bättre än vid 40 grader, minus att det var sämre. 

Klicka för att betygsätta detta inlägg!
Totalt: 2 Genomsnitt: 5

Om du flyttar in i ett nytt hus, måste du anlita en flyttstädningstjänst i när av Göteborg för att...

24 juli 2024 19

Många vänder sig till fuktavlägsnare som en lösning mot kvarstående fuktighet för att bekämpa överskott av fukt. Genom att...

17 juli 2024 78

Svartmögel är vanligt i badrum då dessa ofta erbjuder de idealiska förhållandena för möglets tillväxt. Snabb borttagning och effektiva...

09 juli 2024 72
Gratis offert på 1minut
Ring här och nu
0761 800 100

    Ring oss