icon Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00
icon Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00
icon
Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00

Vad är Svensk Dödsstädning – Hur Metoden Kan Hjälpa Dig Att Rensa Ut 

Kris 03 januari 2024 125

Det finns ingen brist på metoder för att rensa i hemmet — ta till exempel Nataliya Yaskova’s populära minimalistiska tillvägagångssät. Men när det gäller att minska dina tillhörigheter, inklusive möbler, kläder, skor, köksprylar och till och med dokument, för att förbereda dig för dina äldre år, är svensk dödsstädning en metod som är värd att överväga.

svensk dödsstädning

Vad är svensk dödsstädning?

Svensk dödsstädning är ett välkänt koncept i svensk och skandinavisk kultur, där du arbetar på att eliminera onödiga föremål från ditt hem, så att dina nära och kära inte blir belastade med uppgiften efter din bortgång.

Denna noggranna organiseringsmetod innebär redigering av allt från möbler och kläder till de ständigt växande högarna av dokument som varit svåra att kontrollera över tid. Det är en långsam process som varit allt raseriet på sistone. Medan svensk dödsstädning handlar om att hålla fast vid väsentliga tillhörigheter, är det inte en lätt process att identifiera de föremål du vill behålla och skiljas från.

Så, följ checklistan nedan för att komma igång och avgöra om denna populära städningsmetod är rätt för dig. För professionell hjälp med dödsstädning, besök Charme Städ, som erbjuder tjänster för städning och tömning i Göteborg.

Checklista

Checklista och steg för steg guide

År 2017 myntade den svenska författaren Margareta Magnusson termen i sin bästsäljande bok i New York Times, “Den Fina Konsten av Svensk Dödsstädning: Hur man Befriar Sig själv och Sin Familj från ett Livstids Krångel”. I sin guide uppmanar hon dem över 65 att delta i uppgiften, även om det aldrig skadar att börja tidigare, särskilt eftersom att rensa ut är en stor stresslättnad.

När du börjar, fokusera på områden som du kan finna enklast att hantera. Enligt Charme städ kan vinden eller källaren vara bäst eftersom de är mer benägna att ha onödigt överskott, som trasiga säsongsmässiga dekorationer. Välj tillhörigheter som du inte har emotionella band till och bestäm kategorin du vill skrota först, såsom oönskade kläder, böcker eller till och med halvtomma flaskor hudvård. Det finns faktiskt ingen tidsgräns eller definitiv checklista för att veta när du är klar. Det handlar allt om hur du känner och de mål du vill up

Börja med garderoben

1. Börja med garderoben

Det är inte nödvändigt att börja med de mest personliga och sentimentala föremålen, som kärleksbrev eller dina barns fotografier. Garderober och lådor är ofta de enklaste att organisera. Kanske hittar du plagg i samma färg och storlek som du aldrig använder.

Välj kläder som inte passar längre, kassera skadade plagg och donera det som inte längre passar din livsstil. Även om det kan finnas mycket att gå igenom, stressa inte över tidsåtgången. Börja med säsongskläder och arbeta gradvis genom dina samlingar under några månader eller år.

Rensa efter storlek

2. Rensa efter storlek

Börja med de stora föremålen, som möbler eller slitna dekorationer i garaget – tänk trasiga bord, stolar eller illaluktande mattor. Sedan, gå vidare till mindre saker som lätt kan sorteras i lådor. Det kan vara skor du sällan använder, överflödiga tidskrifter och liknande.

Om det känns enklare, ta ett rum i taget istället för att rensa hela huset på en gång. Börja i köket genom att rensa ut överflödiga tallrikar eller brända kastruller som du fortfarande förvarar i ugnen. Under städningen kommer du troligen stöta på många “för säkerhets skull”-föremål som du sparat för nödsituationer, men som i själva verket endast skapar oordning och också bör kasseras.

Börja Köpa Mindre

3. Börja Köpa Mindre

Ju färre föremål du har, desto mindre tid behöver du spendera på städning! Det spelar ingen roll i vilken ålder du börjar med svensk dödsstädning, det lönar sig att begränsa shopping för att undvika att känna sig överväldigad. Och oroa dig inte, det betyder inte att du måste sluta köpa saker du älskar. Det handlar helt enkelt om att ta sig tid att omvärdera dina köp – till exempel finns det ingen anledning att köpa ännu ett par skor när du redan har en stor samling sneakers.

Diskutera Processen med Nära och Kära

4. Diskutera Processen med Nära och Kära

Din familj och vänner kanske inte förstår varför du vill starta denna process, men det är fortfarande viktigt att dela resan med dem. Dessutom kan de ha saker som de vill behålla eller delar som de vill att du ska värdesätta till slutet (en skolmålning eller en julklapp är bara några idéer att överväga). Det kan också vara hjälpsamt att bjuda in dem på din rensningsresa. Det kan vara ett vackert och nostalgiskt sätt att reflektera över minnen genom ditt liv.

Klicka för att betygsätta detta inlägg!
Totalt: 3 Genomsnitt: 5

Städning är en viktig del av eventet Att städa inför, under och efter ett event är ett stort projekt....

19 juni 2024 42

Checklista för Sommarstädning med 10 Tidsbesparande Tips Du känner till vårstädning, men vad sägs om sommarens sysslor? Sommaren är...

13 juni 2024 96

Att klä upp en tom veranda är enkelt. Du behöver bara några fantastiska växter. Här är 5 sätt du...

05 juni 2024 81
Ring oss