icon Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00
icon Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00
icon
Vi arbetar mån-sön från 09:00 till 18:00

Varför luktar min frys?

admin 02 februari 2023 388

​Även om en otrevlig odör från ett kylskåp aldrig är välkommen förstår de flesta att det finns en risk för att mat blir dålig om de glömmer bort den i några dagar. Men när det kommer till frysen är en rutten stank lika förvirrande som frustrerande. Ofta krävs en större djuprengöring
för att få stanken att försvinna helt.

På en plats som ska hålla alla möjliga livsmedel kalla och fräscha i månader är en otrevlig lukt det sista du förväntar dig. För att hålla din mat fräsch och din frys odörfri kommer vi att ta en titt på de olika orsakerna till otrevliga fryslukter och de många lösningarna för att få dem att
försvinna på lång sikt.

Vad orsakar dålig lukt i frysen?

Den stora orsaken till dåliga lukter i frysen är bakterier, som fortfarande kan frodas när maten är frusen om temperaturen är över -15°C. Spill och öppna matbehållare ger mikroberna den perfekta öppningen för att börja orsaka skada. När de bryter ner förvarad mat kommer  ansamlingen av bakterier, jäst och mögel att avge en kraftfull odör.

Ett eluttag är en fin möjlighet för bakterier att börja växa runtom i kylen och frysen. En stängd frysdörr kommer att hålla frusen mat säker i 48 timmar. Så länge som temperaturen inte överstiger 5°C kan du säkert frysa in allt igen. Eftersom kylskåp vanligtvis arbetar på ca 5°C kan
de vanligtvis bara arbeta i fyra timmar utan el innan maten börjar förstöras.
Intressant nog har frysen mycket potential för att utveckliga otrevliga odörer. Utöver bakterier kan frysskador på kött och animaliaprodukter leda till en otrevlig lukt som färdas genom den kalla luften och sätter sig på andra matvaror.

Om du har en islåda och ismaskin i din frys finns det en ännu större chans att den kommer att ta upp några otrevliga lukter. Is ansamlar effektivt odörer, och om du lämnar det i några dagar finns det en chans att det kommer att börja utveckla en otrevlig lukt från frysluften. Mellan
ismaskinen, vattenlinjen och filtret finns det mer potential för mögel att utvecklas från överflödig fukt och kontaminering.

Om din illaluktande frys sitter ihop med ett kylskåp kan odörer vandra mellan dem. Det är vanligt för is (och frysen generellt) att plocka upp kylskåpslukter i en sammansatt kyl och frys då de två delar kylkälla och luftflöde. När din kyl har en otrevlig odör från maten inuti kommer det antagligen att vandra till din frys.

Hur man eliminerar otrevliga odörer i frysen

Oavsett om odörerna kommer från gammal mat eller frysskador är rengöringsprocessen relativt enkel — avlägsna den luktande maten, torka av insidan och förhindra att lukten kommer tillbaka. För bästa resultat, följ dessa åtta steg för att avlägsna alla spår av odör-orsakande kontaminering från din frys.

1.Ta bort allting från frysen

Det första steget för att få bort den hemska lukten från din frys är att fysiskt ta bort den frusna maten som kan orsaka det. Ta ut allt ur frysen och kontrollera det för utgångsdatum, frysskador eller en generell otrevlig odör. Kasta allt som har blivit dåligt eller utvecklat
iskristaller och förvara resten i en portabel kylare. Kasta isen från isbehållaren i diskhon eftersom det antagligen har absorberat en del av odören. Ta ut isbehållaren för att tvätta separat.

2.Rengör frysen

Ta ut lådorna och alla andra frysdelar efter att du avlägsnat maten. Börja rengöringsprocessen genom att rensa ut brödsmulor och spilld mat från frysens hörn. När allt smuts är borta, blanda två matskedar bakpulver med varmt vatten och använd det med en ren trasa för att torka av
väggarna.

3.Tvätta hyllorna och isbehållaren

Tvätta isbehållaren och hyllorna med diskmedel och varmt vatten. Om din frys har glashyllor, undvik att tvätta dem med varmt vatten eftersom den plötsliga temperaturförändringen kan göra så att glaset splittras. Efter att du rengjort frysen, torka av allt med en handduk eller låt dem lufttorka innan du sätter tillbaka dem i frysen.

4.Avfrosta frysen

Om lukten från frysen är extra dålig och utmanande att hitta kommer du antagligen att behöva göra en tidskrävande flera dagars uppfräschning. Koppla ur enheten eller stäng av strömbrytaren, och öppna dörren på frysen eller kylen för att låta den avfrostas. Låt den andas i 1–2 dagar för att alla gömda fuktfickor ska kunna torka. Använd en bordsfläkt för att snabba på saker och ting.

5.Djuprengör frysen

När frysen är fri från mat och is kan du börja djuprengöra insidan för att eliminera alla överblivna lukter och odörorsakande bakterier. Oväntat nog fungerar flera av teknikerna för att ta bort lukter från kylen lika bra på frysen.

Gör-det-själv-rengöringsmedel är det bästa alternativt, då dessa erbjuder en mild desinfekterande egenskap för att eliminera mikrober och bevara frysens plastlitser. Du kan börja med att blanda bakpulver för att göra en luktfri, giftfri och odörneutraliserande skrubb.
Om hela enheten behöver rengöras kan du blanda ihop tillräckligt för att ge både frysen och frysväggarna en grundlig avtorkning.

Andra giftfria rengöringsmedel inkluderar en spray av ättiksprit och vatten, väteperoxid eller enkelt tvålvatten. Undvik att använda blekmedel eller andra starka kemikalier som ger ifrån sig giftiga ångor och potentiellt kan skada frysen.

6.Sätt på frysen igen

Efter att du gett frysen en riktig rengöring och lite frisk luft är det dags att sätta på den igen. Men innan du börjar ställa tillbaka maten måste du säkra den från all lukt. Helst vill du ge frysen omkring 3–5 för att gå igenom eventuella kvarvarande otrevliga odörer.

7.Använd bakpulver för att absorbera odörer.

Medan frysen är på utan någon mat, sätt en plåt bakpulver i den för att neutralisera eventuella kvarvarande odörer. Alkaliniteten hos bakpulvret bekämpar syran hos lukter av rutten mat och dödar effektivt lukten. Det hjälper även till att dra ut överflödig fukt, vilket minskar risken för mögeltillväxt.

Om du har slut på bakpulver kan flera andra saker i hemmet suga upp kvarvarande lukter. Häll nymalet kaffe eller kattsand på en plåt och ställ den i frysen medan den svalnar. Alternativt kan du lägga ihopknycklat tidningspapper i din frys och spraya det lätt med rent vatten, så kommer
det att absorbera lukten.

Använd en kylskåpdeodorant för en rengöringsboost. Aktivt kol är en populär luftfräschare bland hushållsprodukter och fångar in gaser från kylen och frysen för att förhindra dem från att cirkulera.

8.Ring en servicetekniker

Om de tar sig in i isoleringen kan starka odörer vara svåra att avlägsna och nästintill omöjliga utan att ta av delar av panelerna. Du kan ibland spraya komprimerad luft i alla hörn för att tvinga ut de skyldiga luktpartiklarna. I de flesta fallen kan det vara bra att ringa en tekniker för
att fixa problemet, speciellt om din kyl fortfarande har garanti kvar.

Hur man förhindrar otrevliga odörer i framtiden

Du kan hjälpa till att hålla äckliga fryslukter borta genom att förhindra matförstörning som orsakar dem från början. Att förvara mat på -15°C kommer att hålla den säker genom att hindra bakterietillväxt som skapar odörer och bidrar till förruttnelse. Att förvara din mat i förseglade glasbehållare kommer att hjälpa till att skydda från frysskador och förflyttande odörer som orsakar fryslukter.

Boka en professionell rengöring för att förhindra fryslukter

Att rengöra en frys är enkelt när du känner till några händiga tips och tricks, men det är även tidskrävande och kräver mycket arbete. Om du har en illaluktande frys, men ingen tid för att hantera den, låt vårt team på Charme Städ ge dig den perfekta lösningen för en fräsch frys!
Ring oss på 0761 800 100 redan idag för att få din gratis offert.

Klicka för att betygsätta detta inlägg!
Totalt: 2 Genomsnitt: 5

Om du flyttar in i ett nytt hus, måste du anlita en flyttstädningstjänst i när av Göteborg för att...

24 juli 2024 19

Många vänder sig till fuktavlägsnare som en lösning mot kvarstående fuktighet för att bekämpa överskott av fukt. Genom att...

17 juli 2024 77

Svartmögel är vanligt i badrum då dessa ofta erbjuder de idealiska förhållandena för möglets tillväxt. Snabb borttagning och effektiva...

09 juli 2024 72
Gratis offert på 1minut
Ring här och nu
0761 800 100

    Ring oss